Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΜΑΝΟΣ ΞΥΔΟΥΣ






Ο Μάνος Ξυδούς (15 Μαΐου 1953 - 13 Απριλίου 2010) ήταν συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής. Έγινε κυρίως γνωστός από τη συμμετοχή του στους Πυξ Λαξ.Γεννήθηκε στους Αγίους Αναργύρους και αρχικά εργάστηκε ως κλητήρας. Κατάφερε να περάσει στην ΑΣΟΕΕ και μετά την αποφοίτησή του σπούδασε marketing. Εργάστηκε ως DJ στο κλαμπ Καρυάτιδες στην Πλάκα και στη συνέχεια στην δισκογραφική εταιρία ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ ως πωλητής και Marketing Director. Ήταν μέλος των "Dreamer and the full moon", με τους οποίους είχε καταφέρει να κάνει επιτυχία με το τραγούδι "Sandrina". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάνος Ξυδούς ήταν συντονιστής στον δημοφιλή δίσκο Φλου, του Παύλου Σιδηρόπουλου με τη Σπυριδούλα, που εκδοθηκε το 1979.Εκτός αυτού, υπήρξε παραγωγός σε πάρα πολλούς δίσκους Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως στου Βασίλη Παπακωνσταντίνου, στης Ελένης Τσαλιγοπούλου κ.α. Αρκετά χρόνια αργότερα, συμμετείχε στην παραγωγή του πρώτου και τρίτου δίσκου των Πυξ Λαξ έως ότου γίνει μέλος του συγκροτήματος, ερμηνεύοντας αρκετά κομμάτια τους. Παράλληλα έγραφε μουσική και στίχους. Κάποια από τα τραγούδια που φέρουν την σφραγίδα του Ξυδούς είναι το "πούλα με", "εσύ εκεί", "μόνο για εκείνη μη μου λες", "με στέλνεις", "τι ζητάς", "υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ", "η εικόνα του χειμώνα", "άχρηστα ρολόγια" , "δεν θα δακρύσω πια για σένα", "τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά", "κάνε κάτι και για σένα", "ποδήλατα δίχως φρένα", "πυξίδα" κ.α.

Από το 2004, οπότε και διαλύθηκαν οι Πυξ Λαξ ακολούθησε ξεχωριστή πορεία συνεργαζόμενος με αρκετούς καλλιτέχνες και κυκλοφορώντας τέσσερις δίσκους. Συμμετείχε επίσης στο δίσκο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου "Προσέχω δυστυχώς", στα περισσότερα τραγούδια του οποίου είχε γράψει στίχους και μουσική, ενώ συνεργάστηκε και με τους Όναρ, αλλά και με τον Πάνο Κατσιμίχα, τον Γιάννη Χαρούλη, και τους Βωξ.
Απεβίωσε στο Νέο Φάληρο στις 13 Απριλίου 2010 από ανακοπή καρδιάς ενώ πραγματοποιούσε πρόβες, σε ηλικία 57 ετών.





Ειμαι πολυ συγκινημενος...
Ενα τραγουδι που γραψαμε πριν 3-4 περιπου χρονια,ξεχαστηκε, και ανακαλυφτηκε σχεδον τυχαια 3 μηνες μετα που εφυγε ο Μανος, σημερα βγαινει στο φως...
Ενα τραγουδι για την "εποχη που ο Μανος αγαπουσε πιο πολυ στη ζωη του και ζουσε ολο τον χρονο περιμενοντας την",οπως μου ειπε η συζυγος του. Τα Χριστουγεννα.
Ειμαι περηφανος και βαθια συγκινημενος για το δωρο αυτο του Μανου...
Δωρο οχι μονο σε μενα...αλλα σε ολους μας..
Σ ευχαριστω Μανο.
απ τη καρδια μου...
αλλωστε..
εκει θα εισαι παντα...
Ηλιας Μακριδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: